ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ

Εδώ και λίγο καιρό έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και για αρκετούς συνταξιούχους είναι πλέον υποχρεωτικά ο μοναδικός τρόπος αιτήσεως.

Στον κόσμο της νέας ψηφιακής εποχής έχει ενταχθεί εδώ και λίγο καιρό, η έκδοση σύνταξης μεγάλου μέρους συνταξιούχων (όχι όλων ακόμη) μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης.

Πατώντας το κουμπί «Είσοδος στην Υπηρεσία» στην υπηρεσία e-EFKA, σε παραπέμπει στην σελίδα gov.gr και στην Ψηφιακή Απονομή Σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» όπου εκεί ξεκινάει η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης επιλέγοντας την κατηγορία στην οποία ανήκει ο κάθε αιτών-δικαιούχος συντάξεως.

Μέχρι αυτή την στιγμή, δικαίωμα ηλεκτρονικής αίτησης για συνταξιοδότηση έχουν οι μισθωτοί και μη μισθωτοί, οι αγρότες (ΟΓΑ), όσοι δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας και όσοι δικαιούνται μεταβίβαση της συντάξεως σε αυτούς λόγω θανάτου συνταξιούχου. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι υποχρεωτικά πλέον υποβάλλουν την αίτηση συνταξιοδότησής τους μέσω της ψηφιακής αυτής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με όσα ακούγονται από το Υπουργείο, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος αναμένεται και η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης για όλους τους μισθωτούς, ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, όπως επίσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς και δικαιούχους όλων των υπόλοιπων Ταμείων.

Πρόκειται κυριολεκτικά για μία επανάσταση στον τομέα της συνταξιοδότησης με πολλαπλά οφέλη για τους αιτούντες συνταξιοδότηση, σε σχέση με την παλιά και πατροπαράδοτη χειρόγραφη διαδικασία αίτησης συνταξιοδότησης.

Η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή σε σχέση με παλαιότερα, καθώς όλα τα βήματα από την αίτηση μέχρι την επεξεργασία και την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που παρέχεται από το σύστημα, γίνεται με τρόπο αυτοματοποιημένο.

Έτσι αφενός η διαδικασία είναι πολύ ευκολότερη σε σχέση με το παλιό έγγραφο τρόπο αίτησης συνταξιοδότησης, αφετέρου δε με τον τρόπο που είναι διαρθρωμένη η διαδικασία στην ηλεκτρονική της μορφή, μειώνεται η πιθανότητα κάποιου λάθους, καθώς και συντομεύεται κατά πολύ ο χρόνος ολοκλήρωσης της αίτησης και της έκδοσης της απόφασης συνταξιότησης.

Ωστόσο, επειδή η αίτηση είναι αρκετά μακροσκελής ως προς τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν σωστά και επειδή πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με νομικές έννοιες, καλό θα ήταν ο κάθε δικαιούχος να απευθύνεται σε κάποιο δικηγόρο που έχει τις ειδικές γνώσεις να χειριστεί την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία γρήγορα, σωστά και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για τον αιτούντα.

Η δε απόφαση συνταξιοδότησης ανεβαίνει στο σύστημα της ηλεκτρονικής υπηρεσίας και αποστέλλεται με email στον δικαιούχο ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο του.

Έτσι η διαδικασία απλοποιείται και ο πολίτης εξυπηρετείται χωρίς καμία πλέον ταλαιπωρία σε σχέση με παλαιότερα, αρκεί να καθοδηγηθεί και να συμβουλευθεί σωστά από κάποιον που γνωρίζει κατάλληλα πως να τον βοηθήσει. 

ΚΑΡΔΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 27-29 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2310553112,6942203576