ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ-ΤΟΞΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

H τοξικότητα που απορρέει από τους λεγόμενους τοξικούς ανθρώπους, δεν προέρχεται από έναν απλής μορφής εγωισμό. Μιλάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και αρρωστημένο, το οποίο κανείς δεν έχει την υποχρέωση να κάτσει και να το υποστεί.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΕΝΑ ΤΟΞΙΚΟ ΑΤΟΜΟ
Διάβασα στο διαδίκτυο ότι το 2018, το λεξικό της Οξφόρδης, έκρινε τη λέξη «τοξικός» ως την πιο χρησιμοποιημένη λέξη μέσα στο έτος. Τα τελευταία χρόνια, είναι σαν να ζούμε μία έκρηξη αφύπνισης των θυμάτων των τοξικών ανθρώπων.

Θα προσπαθήσω να βάλω μία σειρά, να οργανώσω αν θέλετε, το όλο θέμα, μέσα στο μυαλό των θυμάτων των τοξικών ανθρώπων, αφού το κύριο χαρακτηριστικό των θυμάτων, είναι το ότι δεν γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Και δεν το γνωρίζουν, διότι τις τοξικές συμπεριφορές όλοι τις καλύπτουν και τις κρατούν κρυφές από ντροπή και από άγνοια της μεθόδου αντιμετώπισης του τοξικού βασανιστή.

Έτσι ο κάθε βασανιζόμενος, νομίζει ότι μόνο σε αυτόν ή αυτήν συμβαίνουν αυτά τα καθημερινά βασανιστήρια.

Τι είναι οι τοξικοί άνθρωποι;
Είναι άνθρωποι που δυσαρεστούν και απογοητεύουν τα θύματά τους, όχι απλά συμπτωματικά και περιστασιακά, αλλά συστηματικά με τη συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν συναισθηματική και ψυχολογική φθορά επιλεκτικά σε συγκεκριμένα άτομα του γενικότερου περιβάλλοντός τους. Αυτοί είναι τα θύματα.

Οι τοξικοί άνθρωποι διακρίνονται από τη βλάβη που προκαλούν στα θύματά τους και από την διαρκή και ασταμάτητη και όχι όπως είπα πριν περιστασιακή κακή συμπεριφορά τους, που είναι αποτέλεσμα μιας ψυχολογικής διαταραχής, ή ακόμη χειρότερα μιας αρρωστημένης, φθονερής και κομπλεξικής προσωπικότητας, που απομυζεί την ενέργεια των άλλων ανθρώπων σαν ενεργειακός βρικόλακας, με απόλυτο σκοπό την προσωπική του ικανοποίηση.

Ο τοξικός άνθρωπος έχει τριών ειδών συμπεριφορές
Α. Απέναντι στα θύματά του: Τα βασανίζει και τα εκμεταλλεύεται σε ακραίο βαθμό.

Β. Απέναντι σε άτομα που θεωρεί ότι μπορεί να αποκομίσει οφέλη από αυτά: Τους φέρεται με απίστευτη μαεστρία και ευγένεια.

Γ. Άτομα που διακρίνει ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν θύματά του και που δεν του είναι χρήσιμα σε τίποτε: Απέναντι σε αυτά βγάζει ένα κουμπωμένο και φαινομενικά ισχυρό εαυτό, μη θέλοντας καμία επαφή μαζί τους.

Τα χαρακτηριστικά ενός τοξικού ανθρώπου

 1. Διπολικότητα. Ο τοξικός άνθρωπος έχει σαν χαρακτηριστικό την εναλλασσόμενη συμπεριφορά. Μια κρύο μια ζέστη. Με τον τρόπο αυτό, χορηγεί στα θύματα ή στο θύμα του, την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και έτσι εξασφαλίζει την ανεκτικότητά του απέναντι στη σιχαμερή συμπεριφορά του. Αφού με την συμπεριφορά του φέρει σε απόγνωση το θύμα του, μετά με ένα μαγικό τρόπο, μιλάει ήρεμα σαν να μη συνέβη τίποτε και ρωτάει με αφέλεια το θύμα του, τι έπαθε και είναι εκνευρισμένο ή σε κατάσταση σοκ και απόγνωσης.
 2. Εξαπάτηση. Ο τοξικός έχει την τάση να εξαπατά τον άλλον, να τον χρησιμοποιεί για να πετύχει το σκοπό του, χωρίς να νοιάζεται για τις επιπτώσεις πάνω στα συναισθήματα του θύματός του.
 3. Επίκριση. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι ακραία επικριτικοί στη συμπεριφορά των θυμάτων τους. Έχουν πάντα κάτι στραβό να βρουν. Καλό λόγο από αυτούς είναι δύσκολο να αποσπάσεις, παρά μόνο στα πλαίσια της δουλικής συμπεριφοράς τους κατά τη διάρκεια της εξαπάτησης των θυμάτων τους ή των τρίτων γενικά, απέναντι στους οποίους είναι κόλακες παρουσιάζοντας ένα εαυτό εξυπηρετικό και γεμάτο δήθεν καλοσύνη.
 4. Ανευθυνότητα. Το σύνθημά τους απέναντι στα θύματά τους είναι: “κόψε το λαιμό σου, εγώ δεν αναλαμβάνω να κάνω τίποτε”. Σε όλες τους τις σχέσεις δείχνουν μια γενική συμπεριφορά του «δε με νοιάζει».
 5. Το αλάθητο: Όλη τους η προσοχή είναι επικεντρωμένη στο θύμα. Δεν αναγνωρίζουν ποτέ δικά τους λάθη και ακόμη και αν κάνουν κάτι εξόφθαλμα κακό, ρίχνουν το φταίξιμο στα θύματά τους. “Εσύ φταις”, είναι το σύνθημά τους.
 6. Θρασύτητα: Δεν έχουν θάρρος, έχουν θράσος με σκοπό αδίστακτα να επιβληθούν στις ζωές των άλλων, να τις ελέγξουν, να τις αποδιοργανώσουν και να τις κάνουν μίζερες και γεμάτες δυστυχία. Είναι συνήθως αυτό που λέμε control freak, όχι για τον εαυτό τους, πράγμα που είναι θεμιτό, αλλά απέναντι στους άλλους, αφού θέλουν να ξέρουν τα πάντα και να δίνουν οδηγίες και εντολές για τα πάντα, πείθοντας τα θύματά τους ότι είναι ανίκανα να διαχειριστούν και την πιο απλή κατάσταση.
 7. Απειλή και εκβιασμός: Απειλούν σε καθημερινή βάση τα θύματά τους για τις συνέπειες, όχι μόνο άσκησης βίας, αλλά και τυχόν δημόσιας διαπόμπευσής τους για πραγματικά ή ψευδή γεγονότα. Η φράση “θα σε διαπομπεύσω”, ή “θα τα πω σε όλους στο σχολείο ή στη δουλειά σου ή στους γνωστούς σου” είναι μέσα στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα μάνα έλεγε στην κόρη της ότι θα πάει να τα πει όλα στην… Νικολούλη για να τα βγάλει στην τηλεόραση, ενώ άλλη απειλούσε ότι θα αφήσει γράμμα όταν πεθάνει, για να το διαβάσουν όλοι και να μάθουν τι κακή και ανίκανη κόρη είχε.
 8. Δραματοποίηση: Η συμπεριφορά των τοξικών ανθρώπων είναι υπερβολική, θεατρινίστικη θα έλεγε κανείς, ακόμη κι αν είναι ευγενικοί και μάλιστα σε ακραίο βαθμό κάποιες φορές, είναι δεδομένο ότι προσποιούνται. Έχουν μέσα τους τέτοια κακία και ακραίο μίσος που τους είναι αδύνατον να έχουν οποιαδήποτε στιγμή οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση καλοσύνης ή ευγένειας. Είναι οι απόλυτοι θεατρίνοι. Μπορούν πανεύκολα να δακρύζουν και μετά να επιτίθενται με λύσσα κατά των θυμάτων τους.
 9. Προσβολή και εξύβριση: Το μόνο εύκολο για τους τοξικούς είναι να βρίσουν ακόμη και χυδαία, να εκφράζονται με τον χειρότερο τρόπο, ή να χρησιμοποιούν λεκτική βία, ακόμη και χρησιμοποιώντας κάποια σλόγκαν που δημιουργούν για να τα χρησιμοποιούν κατά των θυμάτων τους.
 10. Έφεση προς διαρκή ψέματα: Το ψέμα είναι μέσα στη φύση τους. Δεν αντέχουν αν δεν πουν ψέματα ακόμη και για ανούσια θέματα.
 11. Μεγαλομανία: Δεν τους αρκούν τα ψέματα και ευκαιρίας δοθείσης ρέπουν προς την μεγαλομανία υποτιμώντας ταυτόχρονα τα θύματά τους
 12. Διασπορά ψευδών δεδομένων: Ασχολούνται με τη ζωή των άλλων κρίνοντάς την αρνητικά (θάψιμο). Πώς να αναγνωρίσεις ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση;
 13. Ποτέ δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα: Πάντα παριστάνουν τους ανήξερους σε σχέση με το πρόβλημά τους και ισχυρίζονται ότι τα θύματά τους έχουν ψυχιατρικά προβλήματα.
 14. Κατηγορούν τα θύματά τους σαν άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα: Αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων. Κατηγορούν τα θύματά τους σαν άτομα ψυχοπαθή που απλά φαντάζονται αυτά που τραβούν εξαιτίας τους. Οι ίδιοι παρουσιάζονται σαν άτομα καθώς πρέπει, αρκεί να μην αναγκαστούν να συναναστραφούν κάποιον για αρκετό χρονικό διάστημα γιατί δεν μπορούν να κρύψουν τον χαρακτήρα τους. Στις απλές επαφές και ολιγόλεπτες συναντήσεις, σαν άτομα που πάσχουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από σχιζοφρένεια κατορθώνουν να ξεγελούν τους άλλους.
 15. Στην ή στον σύντροφό τους, θέλουν να έχουν το πάνω χέρι: Δημιουργούν ουσιαστικά μία σχέση απόλυτης εξάρτησης και ενοχών στην ή στον σύντροφό τους και απαιτούν διαρκή δήλωση προσήλωσης και υποταγής.
 16. Λειτουργούν σαν ενεργειακοί βρικόλακες: Σε κάνουν να νοιώθεις χωρίς ενέργεια και όρεξη για οτιδήποτε, άδειος, απογοητευμένος και θλιμμένος. Άσχετα με το πόσο προσφέρατε και πόσο επενδύσατε συναισθηματικά σε μία τέτοια σχέση, ποτέ δεν θα έχετε δώσει αρκετά, γιατί τα τοξικά άτομα είναι σαν τις μαύρες τρύπες της Αστροφυσικής. Ρουφούν τα πάντα χωρίς αντίκρισμα. Κάθε προσπάθεια που θα κάνετε για να βελτιωθεί η κατάσταση, θα γυρίζει εναντίον σας και θα σας κατηγορούν ότι εσείς είστε οι επιθετικοί. Θα αισθάνεστε ότι είστε σε ένα τέλμα και πάντα θα βρίσκουν ένα τρόπο να μη μπορείτε να ξεκολλήσετε από αυτό, γιατί η αποχώρηση από μία τέτοια σχέση θα σας γεμίζει τύψεις. Οι τοξικοί σύντροφοι πείθουν ότι σαν αυτές ή αυτούς, άλλη ή άλλος δεν υπάρχει και ότι εσάς κανένα άλλο άτομο δεν θα γύριζε να σας κοιτάξει και ότι σας κάνουν μεγάλη χάρη που κάθονται μαζί σας, αφού είστε ανίκανες ή ανίκανοι να κάνετε οτιδήποτε στη ζωή σας χωρίς τη δική τους βοήθεια.

Μπορώ να διορθώσω ή σταδιακά να αλλάξω ένα τοξικό άνθρωπο;
Υπάρχει μία σοφή παροιμία που λέει: «Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμην άλλαξε μήτε την κεφαλήν του!»

Κατ΄ αρχήν κανείς δεν ξέρει αν η τοξικότητα συνοδεύεται από συγκεκριμένα ψυχικά νοσήματα, ή κάποια από αυτά και αν οφείλεται σε μηχανική βλάβη του εγκεφάλου ή σε βιώματα που διαμόρφωσαν την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι σε συγγράμματά τους, πάντοτε εμφανίζονται σαν απόλυτα σίγουροι για ότι λένε κάθε φορά, αλλά μετά από λίγο ανακαλύπτει κάτι άλλο, αφού πλήρης γνώση δεν υπάρχει σε κανένα επιστημονικό πεδίο.

Η εμπειρία λοιπόν είναι αυτή που βοηθάει και η εμπειρία λέει ότι τα τοξικά άτομα δεν γίνονται αντιληπτά νωρίς, οπότε ένα τοξικό παιδί όταν είναι μικρό απλά θεωρούμε ότι είναι κακομαθημένο ενώ όταν μεγαλώσει βασανίζει ολόκληρη την οικογένεια.

Ένας τοξικός σύζυγος είναι συνήθως άψογος πριν το γάμο, αν η προγαμιαία σχέση είναι σχετικά σύντομη και εμφανίζει το πραγματικό του πρόσωπο όταν το έτερον ήμισυ αρχίζει να ζει μαζί του. Σε περίπτωση που πριν το γάμο διαπιστώσετε τέτοιες τάσεις χωρίστε όσο είναι νωρίς.

Οι χαρακτήρες των ανθρώπων διαμορφώνονται μέχρι τα 6 χρόνια συνήθως. Μετά είναι αργά και η αρνητική διάθεση, ο θυμός και η δυστυχία γίνονται ο κανόνας.

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα συμπεριφοράς, οπότε τα όρια της δικής σας ασφάλειας, πρέπει να μπουν από εσάς και το κυριότερο είναι η διατήρηση τους.

Αν είναι άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος σας ή σύντροφος, ζητήστε βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας, αλλά σε καμία περίπτωση, μην μπείτε στην διαδικασία να τον βοηθήσετε εσείς ή να τον αλλάξετε, γιατί σίγουρα θα αποτύχετε.

Έχω ηθική υποχρέωση να μείνω με ένα τοξικό άνθρωπο, αν μπορώ να απομακρυνθώ από αυτόν;
Και πάλι με παροιμία θα αρχίσω, που λέει ότι: έξω απ΄ το χορό, πολλά ντουφέκια πέφτουν”, ή “η φωτιά εκεί που θα πέσει εκεί καίει”.

Είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και αν είσαι επαγγελματίας ψυχολόγος ή σύμβουλος γάμου, να δίνεις τέτοιου είδους οδηγίες και συμβουλές. Το απόλυτα σίγουρο είναι ένα. Αν μπορείς να φύγεις μακριά από ένα τέτοιο άτομο φύγε αμέσως.

Δεν έχεις καμία υποχρέωση να υφίστασαι την απαράδεκτη συμπεριφορά του.
Κι αυτό γιατί το τοξικό άτομο, ο/η τοξικός/η σύζυγος, δεν νοιάζεται για την δική σας ή την κοινή σας ευτυχία και θρέφεται από την ικανοποίηση του/της να σας βασανίζει ψυχικά, λεκτικά αλλά και σωματικά πολλές φορές και έπειτα σας ζητάει συγγνώμη, δήθεν μετανιωμένος/η και υποσχόμενος/η πως δεν θα το ξανακάνει, για να μην χάσει το θύμα του από το οποίο αντλεί ευχαρίστηση.

Αν δεν λάβετε τα μέτρα σας, παίρνοντας την απόφαση να προστατεύσετε τον εαυτό σας, ο/η τοξικός/η σύζυγος θα επανέλθει δριμύτερος/η με την σιγουριά ότι το θύμα του, δηλαδή εσείς, δείξατε ανοχή σε ότι κι αν έκανε, με όποιο τρόπο κι αν συμπεριφέρθηκε σε εσάς και τα παιδιά σας και η κόλαση θα συνεχίζεται ολοένα και χειρότερη, γιατί ο/η τοξικός/η σύζυγός ψάχνει κάθε φορά ακόμη χειρότερους τρόπους βασανισμού για να βασανίζει το θύμα του.

Το χειρότερο είναι πως αν ο/η τοξικός/η σύζυγος δει, πως όντως δεν αντέχετε άλλο την συμπεριφορά του και προσπαθείτε να σηκώσετε το ανάστημά σας απέναντι του και να τον/την εγκαταλείψετε, θα κάνει το παν για να σας πείσει ότι δήθεν μετάνιωσε για όσα έκανε και πως τώρα που σας χάνει κατάλαβε επιτέλους τα λάθη του και σας υπόσχεται γονατιστός/ή και με κλάματα πως θα αλλάξει και δεν θα ξανακάνει ποτέ ξανά αυτά που έκανε.

Ίσως και για κάποιο χρονικό διάστημα δείξει αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς, ίσα ίσα για να σας πλανέψει και να σας καθησυχάσει ότι όλα είναι πλέον καλά μέχρι να βεβαιωθεί ότι δεν σκέφτεστε να του/της φύγετε ξανά και να τον/την εγκαταλείψετε, θίγοντας τον υπέρμετρο εγωισμό του/της.

Γιατί η αλήθεια είναι πως ο ίδιος/ίδια, σας έχει περισσότερη ανάγκη από ότι εσείς εκείνον/η, για να ικανοποιείτε τις καθημερινές του/της ανάγκες και για να αντλεί ευχαρίστηση με το να σας βασανίζει και να νιώθει ανώτερος από εσάς ασκώντας βία και εξουσία πάνω σας, γιατί ο/η τοξικός/η σύζυγος είναι γεμάτος κακία και κόμπλεξ.

Η περίοδος αυτή της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού, ενέτεινε ακόμα περισσότερο το φαινόμενο της τοξικότητας των τοξικών συζύγων, με αποτέλεσμα να καταγραφούν πάρα πολλές περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, από καταγγελίες που έγιναν από τα θύματα.

Ο διαρκής εγκλεισμός του/της τοξικού/ής συζύγου με τον/την σύζυγο και τα παιδιά του/της μέσα στο ίδιο σπίτι, όλη την ημέρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της καραντίνας, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η βίαιη συμπεριφορά των τοξικών ανθρώπων προς τα θύματά τους, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν φυσικά και πολλές περιπτώσεις που ο/η τοξικός/ή σύζυγος βασανίζει φρικτά τον/την σύζυγο και τα παιδιά του/της και αυτό θεωρείται δεδομένο, όταν μιλάμε για τοξικό/ή σύζυγο.

Το ζήτημα όμως δεν είναι η άρση της καραντίνας να ανακουφίσει την διαρκή προβληματική συμβίωση των συζύγων με το να απομακρύνεται για λίγο ο/η τοξικός/ή σύζυγος από το θύμα του, μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι του. Θα πρέπει ο/η βασανισμένος/η σύζυγος, σε πολλές περιπτώσεις, να απαλλαγεί οριστικά από το τοξικό άτομο στην καθημερινότητά του.

Γιατί και μόνο ο φόβος που υπάρχει μέσα στον/στην βασανισμένο/η σύζυγο, ότι ο/η τοξικός/ή σύζυγος θα επιστρέψει στο σπίτι και θα συμπεριφερθεί άσχημα, είναι από μόνο του μαρτύριο.

Όσα χρόνια κι αν έχετε περάσει μαζί με τον/την τοξικό/ή σύζυγο, όσο μικρά κι αν είναι τα παιδιά σας, όσο κλειστή κι αν είναι η κοινωνία στην οποία ζείτε για το τι θα πει ο κόσμος ή οι γονείς σας, όσο αδύναμος/η κι αν είστε οικονομικά, δεν υπάρχει λόγος να επιτρέπετε στον/στην τοξικό/ή σύζυγο να σας βασανίζει επ’ αόριστον και να θεωρείτε τον εαυτό σας ανάξιο ή εγωιστή που θέλει να προστατευτείτε και να νιώσετε ηρεμία, ασφάλεια και ελευθερία.

Το διαζύγιο είναι μέσα στην ζωή και υπάρχει για να διορθώνει τέτοιου είδους τοξικές καταστάσεις που δεν βοηθούν ούτε εσάς, ούτε τα παιδιά σας, παρά μόνο τον/την τοξικό/ή και βασανιστή/ρια σύζυγο.

Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα του συναινετικού διαζυγίου που είναι η πιο γρήγορη και εύκολη διαδικασία για να χωρίσει κανείς και να ρυθμίσει τα θέματα επιμέλειας, διατροφής των παιδιών αλλά και περιουσίας των συζύγων.

Οι σύζυγοι υπογράφετε ένα Ιδιωτικό Συμφωνητικό που συντάσσουν οι δικηγόροι σας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλα τα θέματα που σας ενδιαφέρουν σχετικά με το διαζύγιό σας όπως την επιμέλεια των παιδιών και οτιδήποτε άλλο, το οποίο υπογράφετε στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο όπου εκεί γίνεται επικύρωση του γνησίου των υπογραφών σας. Μετά από διάστημα τουλάχιστον δέκα ημερών, υπογράφετε σε Συμβολαιογράφο ξανά το Ιδιωτικό Συμφωνητικό που έχετε ήδη υπογράψει στο Ειρηνοδικείο, μαζί με τους δικηγόρους σας και τον ίδιο τον Συμβολαιογράφο και αυτό το έγγραφο αποτελεί το Διαζευκτήριό σας, το οποίο ρυθμίζει και τα υπόλοιπα θέματα της ζωής σας και των ανήλικων παιδιών σας, από εδώ και πέρα.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, να μην παραστείτε καθόλου στον Συμβολαιογράφο για να υπογράψετε το Διαζευκτήριό σας αν δεν το επιθυμείτε, αλλά μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε με ειδικό πληρεξούσιο τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους να υπογράψουν εκείνοι αντί για εσάς και για λογαριασμό σας, το Διαζευκτήριό σας. Αυτό όμως δεν μπορείτε να το κάνετε κατά την υπογραφή στο Ειρηνοδικείο, όπου υποχρεωτικά πρέπει να παραστείτε οι ίδιοι.

Με το Διαζευκτήριο αυτό, μπορείτε να πάτε να δηλώσετε το διαζύγιό σας στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας και στο Ληξιαρχείο του Δήμου στον οποίο μένετε, καθώς και στην Εφορία για να δηλώσετε ότι έχετε χωρίσει.

Αν πάλι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης με τον/την τοξικό/ή σύζυγό σας για συναινετική λύση του γάμου, καθώς ο εγωισμός και ο ναρκισσισμός του/της δεν διανοείται ότι πράγματι θέλετε να τον/την εγκαταλείψετε και να χάσει το μόνο άτομο που τον/την έκανε να νιώθει ικανοποίηση από την άσκηση εξουσίας πάνω του/της, υπάρχει πάντα η λύση του διαζυγίου κατ’ αντιδικίαν στο δικαστήριο.

Το διαζύγιο κατ’ αντιδικίαν το προτιμούν και τα τοξικά άτομα, γιατί λόγω της καθυστέρησης να δικαστεί η αγωγή διαζυγίου και να εκδοθεί απόφαση, ελπίζουν πως θα έχουν χρόνο να σας μεταπείσουν να γυρίσετε πίσω με χίλιους δυο τρόπους και τεχνάσματα, με υπερβολές και τάζοντάς σας τον ουρανό με τ’ άστρα, αλλά όλα αυτά μέχρι να γυρίσετε πίσω και τότε θα σας τιμωρήσουν ακόμη χειρότερα που τολμήσατε να τους εγκαταλείψετε έστω και προσωρινά.

Πρέπει όμως να σκέφτεστε το καλό του εαυτού σας χωρίς να φοβάστε το τοξικό άτομο και χωρίς να νιώθετε ενοχές που χωρίζετε, σκεπτόμενη πάνω από όλα εσάς και τα παιδιά σας, γιατί αυτά τα τοξικά άτομα είναι θρασύδειλα και μπορείτε άνετα να τα αντιμετωπίσετε, αρκεί να το αποφασίσετε στ’ αλήθεια.

Αν δεν σκεφτείτε εσείς τον εαυτό σας κανείς δεν θα το κάνει για εσάς. Σκεφτείτε επίσης και το τι εσείς επιτρέπετε να βιώνουν τα παιδιά σας από την συμπεριφορά του τοξικού γονιού και συζύγου, τι ψυχικά τραύματα τυχόν θα έχουν στο μέλλον από τα βιώματα αυτά, καθώς και το ενδεχόμενο τα παιδιά σας μελλοντικά να κατηγορήσουν εσάς πιο πολύ από τον τοξικό γονιό, γιατί δεν κάνατε κάτι για να τα προστατεύσετε από εκείνον, τόσα χρόνια.

Γιατί μην νομίζετε ότι μόνο η οικονομική κάλυψη και η σταθερότητα σε ένα σπίτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής θα είναι καλύτερο και προτιμότερο για τα παιδιά σας, καθώς αυτή η νοοτροπία δεν βοήθησε ποτέ κανέναν, απλά δίνει παράταση στο μαρτύριο.

Και μην κάνετε το λάθος να νομίζετε πως τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν την δυστυχία σας και την άσχημη συμπεριφορά του γονιού τους, γιατί ένα τέτοιο άτομο δεν φέρεται καλά ούτε σε εκείνα.

Αν πάλι θεωρείτε πως οικονομικά δεν μπορείτε να σταθείτε μόνος/η σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν πολλές οργανώσεις που βοηθούν άτομα με τέτοιου είδους προβλήματα, οικονομικά και ψυχολογικά, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους. Επίσης υπάρχουν και ειδικές τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορείτε να καλείτε για να ζητήσετε άμεση βοήθεια σε κάποιο πρόβλημά σας, εκτός από τον δικηγόρο σας και το αστυνομικό τμήμα, εννοείται.

Το διαζύγιο κατ’ αντιδικίαν μπορεί να συζητηθεί είτε με εσάς είτε χωρίς εσάς, με την βοήθεια κάποιου μάρτυρα που θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά συγκεκριμένα γεγονότα, πληροφορίες και ημερομηνίες που θα καταθέσει εις βάρος του/της συζύγου σας, για να καταλάβει καλά ο δικαστής τι ακριβώς αντιμετωπίζετε και να καταγράψει στην απόφασή του τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εκδοθεί το διαζύγιο και μάλιστα υπέρ σας.

Εκεί θα πρέπει να είστε σε θέση να αποδείξετε όσο καλύτερα γίνεται την τοξική συμπεριφορά του/της συζύγου σας, γιατί εκείνος/η σίγουρα θα κάνει το παν να δείξει ότι εσείς λέτε ψέματα κι ότι δήθεν εκείνος είναι το θύμα σας, παίρνοντας το προσωπείο του καλοσυνάτου και φιλήσυχου ανθρώπου, σε σημείο που μπορεί και να κλάψει ψεύτικα ενώπιον του δικαστή, με αποτέλεσμα αυτό να έχει συνέπειες στο πόσο συχνά θα βλέπει τα παιδιά, τι διατροφή θα δίνει και αν πρέπει να διαταχθούν ή όχι ακόμη και ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του για την δική σας ασφάλεια και των παιδιών σας.

Κι αυτά τα λέω από την εμπειρία μου ως δικηγόρου, από όλα αυτά τα χρόνια που αντιμετωπίζω διαζύγια με τοξικούς ανθρώπους με ακραίες καταστάσεις πολλές φορές και βλέπω το πως συμπεριφέροντα αυτά τα άτομα. Είναι μάλιστα πολύ εντυπωσιακό, πως όλοι μα όλοι οι τοξικοί άνθρωποι έχουν μία ολόιδια συμπεριφορά που πρέπει να ξεσκεπαστεί ενώπιον του ακροατηρίου, της αστυνομίας ή οπουδήποτε αλλού.

Γιατί το πιο συνηθισμένο πράγμα που κάνουν τα τοξικά άτομα ενώπιον του δικαστή ή αστυνομικού ή κάποιου άλλου ατόμου είναι να το παίζουν θύματα που κατασυκοφαντούνται, να παρουσιάζουν ψευδή στοιχεία εναντίον σας, να φέρνουν ψευδομάρτυρες που να βεβαιώνουν ανυπόστατα πράγματα για εσάς, να προσπαθούν να προσελκύσουν τα παιδιά, τους γονείς και τους συγγενείς σας με ψέματα και κλάματα για να σας πείσουν να γυρίσετε στον/στην τοξικό/ή σύζυγο γιατί δήθεν μετάνιωσε και θέλει μια δεύτερη ευκαιρία, αν και στην πραγματικότητα έχει πάρει χιλιάδες ευκαιρίες από εσάς καθημερινά και πολλές φορές για πολλά χρόνια, χωρίς να το αξίζει.

Επομένως, το δικαστήριο κατά τη συζήτηση του διαζυγίου σας, θα πρέπει να πειστεί για τους ισχυρισμούς σας αυτούς με αποδεικτικά στοιχεία και μάρτυρες που πρέπει να φροντίσετε οπωσδήποτε να έχετε.

Επιπλέον, θα πρέπει να οπλιστείτε με πείσμα και αποφασιστικότητα να απαλλαγείτε οριστικά από αυτόν τον άνθρωπο. Και μην νομίζετε ότι στο τέλος, δεν θα καταλάβουν όλοι πόσο δίκιο είχατε, αν και είναι και το τελευταίο που σας ενδιαφέρει.

Όμως, σημασία έχει ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οφείλετε στον εαυτό σας την ηρεμία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια που του αξίζει και μπορείτε να το πετύχετε, αρκεί να το αποφασίσετε.

Για τον λόγο αυτό πάνω από όλα και πρώτα από όλα, χρειάζεστε σωστή νομική προστασία και εκπροσώπηση που είναι το άλφα και το ωμέγα από την αρχή μέχρι την λήξη της υπόθεσής σας, σε όλα τα στάδια και τις διαδικασίες, εξωδικαστικές ή δικαστικές, από κάποιον δικηγόρο που να έχει εμπειρία και γνώσεις σε τέτοιες υποθέσεις, που να σας νιώθει, που να σας καταλαβαίνει και να κάνει το παν για να διαφυλάξει και να προασπίσει τα νόμιμα και δίκαια συμφέροντα και τις ανάγκες τις δικές σας αλλά και των παιδιών σας.

Μην ξεχνάτε ότι η ζωή σας είναι στα χέρια σας και σας ανήκει.

ΚΑΡΔΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 27-29 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2310553112, 6942203576